Töltőanyagaink árából most 10 000 forint kedvezményt biztosítunk! I Tovább a részletekhez!
hello world!

A fényvédelem egész évben fontos

„Kizárólag nyáron, és csak a strandon” – az emberek döntő többsége ezt válaszolná arra a kérdésre, hogy mikor gondoskodik bőre védelméről. Alábbi összefoglalónk azzal a céllal született, hogy ezt a hozzáállást megváltoztassuk. A fényvédelem ugyanis nemcsak nyáron, hanem az aktuális évszakhoz és napszakhoz igazodva egész évben elengedhetetlen.

Különböző kommunikációs csatornákon keresztül évtizedek óta hallani lehet a napsugárzás káros hatásairól, mégis sokan az évszaktól, a napszaktól és az UV-sugárzás intenzitásától függetlenül végzik mindennapos tevékenységeiket. Hogy miért veszélyes mindez?

Az UV-sugárzás káros hatásai

A napfény elengedhetetlen része az életünknek. A jó kedélyállapot eléréséhez, valamint a D-vitamin szintézishez is szükségünk van rá, de túl nagy mennyiségben káros hatást gyakorol a szervezetünkre.

Az UV-sugarakat három tartományra bonthatjuk:

• Az UV-A sugarak a bőr alsóbb (irha) rétegeibe hatolva a nap hosszú távú károsító hatásáért felelősek. A kollagénrostok roncsolásával hozzájárulnak a korai bőröregedéshez, a reaktív gyökök létrehozása által képesek károsítani a DNS-t, és szerepet játszhatnak a melanóma kialakulásában.

• Az UV-B sugarak elsősorban az akut napkárosodás kialakulásában játszanak szerepet: a napégés mellett szem- és retinakárosodást, valamint a felhám mélyebb rétegeibe hatolva DNS károsodást és nem melanómás bőrrákot is okozhatnak.

• Az UV-C sugarak normál esetben elnyelődnek az atmoszférában, de előfordulhat, hogy elérik a földfelszínt. Ilyenkor bőrgyulladást, késői pigmentálódást, szemirritációt, valamint a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatják, mely szintén a bőr öregedését idézi elő.

A fényvédelem egész évben fontos

Fényvédelem egész évben – Ezekre fontos odafigyelni!

• A napvédők használatát már csecsemőkorban el kell kezdeni. Sőt, ekkor kiemelt a jelentőségük, hiszen a melanóma kialakulását a gyermekkorban elszenvedett súlyos legégések gyakoriságával egyenes arányba lehet hozni.

• A szolárium használatát ajánlott minimálisra csökkenteni vagy teljesen elkerülni. • 10 és 16 óra között az év minden napján kerülni kell a közvetlen napsugárzást.

• Napra menetel előtt 30 perccel gondoskodni kell a fényvédő krém alkalmazásáról.

• Szabadban tartózkodás esetén a fényvédő krém alkalmazását 2 óránként meg kell ismételni.

• A fényvédő kiválasztásakor figyelembe kell venni a bőrtípust (Magyarország lakosságára általában az jellemző, hogy gyakran leég, lassan barnul vagy ritkán ég le, de hamar barnul – nyáron ezeknek a bőrtípusoknak az 50 faktoros fényvédő krém használata ajánlott).

• Nyáron természetes anyagból (például pamutból vagy selyemből) készült, világos színű, szellős ruhadarabokat, valamint kalapot és UV-szűrős napszemüveget érdemes viselni. Fontos felhívni a figyelmet, hogy ha a napszemüveg lencséi nem szűrik meg az UV-fényt, azzal még rosszabb állapotot idézünk elő, mintha nem viselnénk szemüveget (a sötétített lencse hatására a pupillák kitágulnak, így még nagyobb mértékben érik el a szemlencsét és a retinát a roncsoló hatású sugarak).

• Ajánlott biológiai fényvédőt alkalmazni, ami a leégés és a pigmentáció mellett a bőr immun- és hámsejtjeit is védi.

• Világos bőr, szőke haj és kék szem, valamint 10 év alatti gyermekek esetében mindezeket a tanácsokat fokozottan figyelembe kell venni.

A fényvédelem egész évben fontos

A felhők vagy az árnyék nem jelentenek védelmet! Az ultraibolya sugárzás jelentős része a vízről, a hóról vagy a homokról is képes visszaverődni, a felhőkön pedig körülbelül a 90%-uk átjut.

A fiatalos bőr megőrzése érdekében

Időben kell cselekedni! Ez az a kulcs gondolat, amit mindenkinek szem előtt kell tartania, ha fiatalos vonásait hosszú időn keresztül meg akarja őrizni. Ellenkező esetben, ha az öregedés folyamata már előrehaladott, és azt kell kezelni, csak nagyobb erőfeszítések árán, kevésbé eredményesen lehet megtenni — ezek az esetek jellemzően inkább a plasztikai sebészet területéhez tartoznak.

Ha a napi rutin helyett egyetlen kozmetikumot lehetne csak választani a bőr fiatalságának megőrzésére, akkor a JP-Med orvosesztétikai stúdió szakemberei egy fényvédő krémet választanának. A mindennapos fényvédelemmel ugyanis önmagában több hatást lehet elérni, mint a hidratáló, regeneráló, peeling, peptid és vitamin tartalmú kozmetikumok összességével. Sajnos az emberek többsége csak a leégés káros hatásainak elkerülésekor látja értelmét a fényvédő krém használatának, pedig napi alkalmazásával 10-20 évvel odázható el a bőröregedés.

A fényvédelem egész évben fontos

Kép forrása: The New England Journal of Medicine

A fotón egy kamionsofőr látható, akinek 28 éven keresztül a vezetőfülkén át bal arcfelét érte a nap. Összevetve jobb arcfelével szembeötlik mennyire hasznos a fényvédelem mindennapos alkalmazása a bőröregedés lelassításában.

Mivel a bőröregítő faktorok (például a napfény) egyre hangsúlyosabban jelen vannak az életünkben, érdemes mielőbb figyelmet fordítani az öregedési folyamatok megelőzésére. Éppen ezért akár már 25 éves korban, fiatal bőrrel és ránctalan arccal is javasolt bejelentkezni egy orvos esztétikai konzultációra, aminek keretében egy személyre szabott terápiás terv kidolgozásával az öregedés folyamata lelassíthatóvá vagy megállíthatóvá válik.

Szeretne többet megtudni a bőröregedést megelőző kezelésekről? Forduljon bizalommal a JP-Med Orvosesztétikai Stúdió szakembereihez: Dr. Jánosy Eszter és Dr. Jánosy Péter szeretettel várják a jelentkezését.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Tapasztalja meg saját bőrén a minimál invazív eljárások hatékonyságát!
HYDRAFACIAL®, VENUS LEGACY®,
COOLTECH DEFINE®, GENTLEMAX PRO® KEZELÉSEK


Cím: 1033, Budapest, Szentendrei út 95.
Bejelentkezés: +36 30 215 5687
Email cím: [email protected]


ORVOS ESZTÉTIKA – KEZELÉSEK A LEGMODERNEBB TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSÁVAL
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram